fbpx

Owston Hill is a unique case study project built to illustrate to power of fusing architectural flair, builders craft and interior curation together as one. Inspired by the modernist aesthetic – a timeless and enduring style steeped in the built heritage of the best Mosman Park has to offer. The homes are crafted to make the most of their glorious natural setting – a leafy parkland aspect, roof deck ocean and river views, drenched in northern winter sunlight and cooling summer breezes. The layout and spaces can adapt to a range of living and working needs through all life phases – from the tight focus of a young family, the privacy needs of a growing teenage clan or the downsizer looking for more generous space in low maintenance surrounds. The interior finishes and fittings are befitting the best of contemporary style and timeless quality.
KEY MATERIALS:
• Riverside homes in Mosman Park were largely developed in the 1950’s and 60’s where the location and setting resulted in many of the cities finest architecturally designed modernist homes. Many utilised face brick in new and creative ways never seen in Perth, despite it being the historic building material of choice.
Sadly many of those modernist homes that experimented with the materiality and craft of brick are now lost and replaced with rendered McMansions;
• through the collaboration with Brickworks the Owston Hill project utilises a common special Bowral Brick – Chillingham White throughout the homes as its binding feature element; and
• it seeks to revive the awareness of the creative use of brick in variety of forms and laying patterns to illustrate the utility of a single brick material and showcase the craft of bricklaying. An honest materiality and modest scale of dwelling consistent with its modernist roots.
Unique Brick and Block
• the entry backdrop to the home is a 20m long x 3m high curved brick wall which links continuously from the interior living space to the exterior alfresco and courtyard space beyond;
• a bold interior use of internal face brick, it provides a strong visual element that joins inside and out as a singular space enhancing the sense of scale and light as well as amplifying the lush greenery of the courtyard space and adjoining parkland view;
• the primary visual element is then punctuated by a zig zag outdoor fireplace and matched fencing detail that closes out and privatise the space from the street with some texture and surprise; and
• the final element is a curved face brick balustrade and rooftop planter box enclosing the 3rd level rooftop deck with its panoramic river and ocean views – the cherry on top.

SUSTAINABILITY INITIATIVES :
• Tesla battery system – Owston Hill has invested in the latest solar generation and battery storage technology to offer residents both energy savings and a sustainable lifestyle. The 6.5kw system was designed and installed by Bradford Energy with 22 x 295kw All Black Canadian Solar panels, Fronius inverter and most importantly the Tesla Powerwall 2 battery so you can store your own power for when you need it the most. The system can produce over 10,000kwh in power annually, allowing the average household to be energy self-sufficient and save over $2000 each year in power bills. All of this can be controlled and monitored from your fingertips using the Tesla Powerwall App.

• TYPOLOGY – Owston Hill is the first of a new wave of urban infill in the leafy low density suburb. It was a project that attracted strong initial resistance from the local authority, but ultimately supported on the basis it would provide a positive demonstration of what was possible in small imprint homes with a strong emphasis on architectural integrity, simple materiality, urban tree canopy and rooftop greenery;

The 800m2 odd site contains effectively two square 400m2 sites opening north to the sun and east to the parkland aspect, with a lot size defying level of private open space, light, aspect, river and ocean views; and indoor/outdoor integration, rooftop deck space, open plan design, efficiency circulation and modest bedroom and bathroom spaces maintain a sense of spaciousness without giant building volume, a result enhanced and defined by the material and form of the single face brick elements.
• OTHER
o Both houses face predominantly north – capturing the winter sun,
o They are located on the top of a hill- so Louvres are used throughout the home to capture the
prevailing brezzes from the south/west
o Ceiling fans are used throughout the living and bedroom areas

CONTRIBUTERS:
Cabinetmaker: Shepherdcraft Furniture
Cabinetry Finsihes: Polytec
Plumbing Fittings: Sea of White
Bricks: Brickworks ‘Chillingham White’
Landscaping: Craig Woodroffe – owner/director of Ellenby Tree Farm
Benchtops: Cosentino Dekton
Tiles: Myaree Ceramics
Furniture: Mobilia