fbpx

Sitting prominently on a raised corner block on Fremantle’s oceanside Marine Terrace, this project is a simple yet sculptural rear addition to our clients’ heritage brick cottage. Built for a couple with adult children, the house reflects their casual and warm lifestyle in its planning, materials and detailing.

Grafted to a house with a traditional central corridor and discrete rooms, the extension’s planning is simple, with a north facing dining and kitchen area on the ground floor, and master bedroom suite with balcony on the second floor. A generous day lit staircase joins the two levels and caps the extension, a back door leading to a small storeroom and outdoor parking space beyond.

The two-storey brick volume is ‘carved’ into, with large openings recessed into the elevation, chamfered walls creating angular shadows across the textured white bricks and revealing a softer internal layer of timber.