fbpx

FAST FACTS:
• 3×2 Main House (+ 2car carport)
• 1×1 Studio Apartment with large studio space (+ garage)
• East West Inner-City Block
• Block size – 416m2 (11.4 x 36.6)
• Total floor area main house – 175m2 (Block size 296m2)
• Total floor area studio – 80m2 (Block size 120m2)
• Over 1,300 visitors during Open House Perth 2019 (November)

SUMMARY:
A review of the site plan and the client’s needs revealed an opportunity to maximise the site and create two homes. This inner-city urban retreat is a model for the future of inner-city housing. The epitome of “doing less better” the project provides space defying amenity and utility on a tight east west inner city block just a nudge over 400m2. Two light drenched homes providing a multitude of living and working options. One a relaxing pavilion terrace retreat from the corporate banking life for the busy owner and her photographer partner. Clean and crisp living zone seamlessly linked to its northern yard space with purposeful bedroom zones above. Nothing more and nothing less than required.

The other is an independent studio with a range of options for secondary working, creative studio space, a home for friends and family, rental income or future sale. The project employs a simple and restrained palette of materials and finishes. A clear design language, subtle variation in form and material placement that respects the urban context and yet achieves a distinctive personality for each.

EXPLORATION:
Material –
• A primary palette of painted brick, timber paneling and iron roof forms to provide a contemporary integration with the materials of the turn of the century neighbourhood;
• Whilst the material palette is in part common across both dwellings the placement is varied providing individual personality to each and yet within a common material language;
• The monochromatic colour scheme allows a lightness and texture to reflect and provide an abundant sense of light within the dwellings and outdoors spaces;
Structural form –
• form of the primary street dwelling adopts a steep pitch in response to the heritage guidelines, albeit with contemporary detailing and form as an expression of its modernity;
• flat roof form of the rear dwelling provides a more appropriate response to the urban condition of the rear lane streetscape which is an electric mix of functional sheds and other secondary structures;
• the variation in roof and wall form between dwellings also allow them to express their own personality and optimise internal solar access to each dwelling; and
• the separation and stagger opens up solar access to the private space on the adjoining southern lot which was a critical gesture and response to the neighbour consultation.
Urban consolidation –
• 3×2 primary pavilion home and 1 bed studio with large additional studio space on a single site;
• a multitude of lifestyle, working, creating and investment opportunities;
• two integrated but separately accessed and serviced subdividable dwellings; and
• addressing investment flexibility and housing affordability through architecture.

CONTRIBUTERS:
Cabinetmaker: Shepardcraft Furniture
Bricks: Brickworks ‘Chillingham White’
Landscaping: Craig Woodroffe – owner/director of Ellenby Tree Farm
Tiles: Myaree Ceramics
Furniture: Mobilia
Murals: Sarah McCloskey – Sarsar – https://www.hellosarsar.com/
Photographer: Erick Regnard