fbpx

Bannister Downs Dairy is a family owned, family run, vertically integrated dairy producer situated in Northcliffe, in the south-west of Western Australia. The company prides itself on quality and its sustainable business model. Their success in the market place has resulted in a radical scaling-up of business and has created the opportunity for a new facility that showcases innovation in dairy production, reflects their ethical milking practises, whilst opening their doors for public viewing and education.

The building is a dairy & creamery – a ‘grass-to-gate’ facility, with milking, processing, bottling and packaging all in one location and it is the only planned facility of its kind in the world. The facility houses state-of-the-art robotic milking and other large-scale processing equipment; administration staff and farm workers; café and general function area/space; exhibition gallery and a viewing gallery to all the processing areas.

A masterplan based on agrarian planning principles and integrated, just like Bannister Downs.
The Masterplan combines three distinct, and very separate groups: cows enter the site from the north; heavy vehicles to the east, and visitors, tourists and workers from the south. The masterplan brings these groups into a common zone – a collection of buildings, service areas and landscapes contained within a soft, pebble-shaped form.

The curved masterplan allowed for efficient planning and complex processes to occur within, whilst accommodating planned future expansion. The shape follows the natural contours of the site, limiting the volumetric cut and fill for construction whilst creating a logical drainage system in this wet environment, allowing water runoff from the site in all directions.

An identity that services both a family-owned rural operation as well as large scale, state of the art production
The main building needed to reflect large scale, state of the art processing whilst retaining a local and rural identity. The building design is consequently split into two distinct addresses: the ‘hard working’ back-of-house (the factory); and the front-of-house (the barn) for visitor experience wrapping around its perimeter.

The barn follows the boundary curve, and visually envelops the factory behind. The two functional areas overlap along a public viewing gallery on Level 1, an area made for visitors to experience the full sequence of milk production from milking, processing, and packaging to dispatch.